keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Elisan ja Annamarin kehitystehtävästä

Mikko pyysi minua (Annamaria) ja Elisaa kirjoittamaan kehitystyöstämme pääkohtia mistä lähdettiin liikkeelle, mitä saatiin aikaan ja miten se vaikutti työyhteisöön ja asiakkaisiin.

Elisan osio:

Lähdimme kehittämistehtävässä siitä liikkeelle, että mitä voisimme konkreettisesti itse työntekijöinä tehdä Veljeskodissa. Kerhohuoneen kehittäminen valikoitui aiheeksi, kun tarkastelimme tilaa ulkopuolisina. Olisiko tämä sellainen tila jossa itse haluaisin viettää aikaa/ viihtyisin? Mitä asialle voitaisi tehdä?  Alkuun kehitys lähti nopeasti vauhtiin. Päätettiin että kerhohuoneen osasta huonekaluista luovutaan ja uudistetaan sisustusta. Olisi myös mukava hankkia uusia pelejä ym. tarvikkeita asukkaiden käyttöön. Ylimääräisistä huonekaluista hankkiuduttiin eroon, samoin kirjahyllyn valikoimaa supistettiin rankalla kädellä. Matkan varrella on lahjoituksena saatu myös sohva ja televisio. Muistipelikin on saatu hankittua. Itse talon asukkaat eivät oikein olleet innokkaita osallistumaan näihin muutostalkoisiin, mutta yksi talon asukas auttoi kyllä mielellään kirjahyllyn yhden osan purkamisessa. Vaikutusta työyhteisöön ja asukkaisiin on vielä toistaiseksi hankala arvioida, sillä tila on vielä kesken. Työyhteisössä ja asukkaiden kesken kehitystyöhön on kuitenkin suhtauduttu etukäteen myönteisesti. Epäonnea on myös ollut matkassa, yllättäen sattunut vesivahinko pitää projektin nyt toistaiseksi jäissä. Uudistuneen kerhohuoneen avajaisia on kuitenkin tarkoitus viettää keväällä. Vaikeuksien kautta voittoon.
Annamarin osio:
Aloimme Elisan kanssa pohtia kehitystehtäväämme Veljeskotiin liittyen. Ensimmäinen ideamme oli lähteä kehittämään juuri kerhohuonetta, niin kuin Elisa jo kertookin. Sen olemassaolo on ollut asukkaille tärkeä, mutta tilaa kannattaisi hyödyntää entistä enemmän. Järjestimme asukkaille myös kuulemistilaisuuden, jossa kyselimme heidän toiveitaan. Kovin radikaaleja ideoita emme saaneet, mutta suuntaa kumminkin.
Kerhohuoneen ulkoasu oli muuttunut jo jonkin verran; huonekaluja on vaihtunut ja tavaroita on hieman muuteltu, mutta niin kuin Elisa kirjoittaakin, homma on vesivahingon vuoksi keskeytynyt.
Toinen asia, jota kehitimme ja toteutimme Elisan kanssa Veljeskodilla, on viriketoiminnan toteuttaminen ja kehittäminen (kerhohuoneen hyödyntäminen) ja järjestimme vanhustenviikolla syksyllä virike-/liikuntapäivän Veljeskodin asukkaille. Tapahtumaan saimme aika hyvin osallistujia. Kävimme ulkoilemassa ja ohjattua tekemistä kerhohuoneella: pelejä, arvoituksia ja jutustelua, kahvittelua yms.
Sitten kehitin itsenäisesti kolmannen osan omaan kehitystehtävääni. Siinä ideana on ollut  toteuttaa kysely kolmen säätiön talon asukkaille: Pajurantaan, Kymenraitille sekä Onninkadulle, yhteensä yli 80:lle asukkaalle. Kyselyssä selvitettiin mitä ikäihmisten palveluja he käyttävät, tarvitsisivatko he enemmän palveluja kuin mitä nyt saavat ja JOS säätiö alkaisi tarjoamaan kotihoitopalveluja ko. taloihin, kuinka todennäköisesti he ostaisivat palveluja säätiöltä. Idea kyselyyn lähti siitä, kun asumisneuvojana eteeni tuli tilanteita, että joku asukas sanoi tarvitsevansa enemmän apua kotiin kuin mitä sai. Toiminnanjohtajamme kanssa asiasta puhuimme ja hän sanoi että ”tee kysely, niin saamme lisätietoa”, ja niin tein. Tuloksista lyhyesti, että vastausprosentti vaihteli talosta riippuen aika paljon. Joka talosta löytyi joitakin asukkaita, jotka voisivat ostaa palveluja, mutta myös niitä, jotka eivät tarvitse tai eivät halua. 
Kehitystehtävien vaikutusta työyhteisöön tai asiakkaisiin on vaikea arvioida. Veljeskodin asukkaat ovat ottaneet oikeastaan kaiken toiminnan ja myös uudistukset hyvin vastaan. Varsinkin toiminnassa monet ovat innokkaasti olleet mukana, kun yksinäisyydestä niin moni kärsii. Tuon tekemäni kyselyn jotkut asukkaat hieman ymmärsivät niin että jotakin toimintaa ollaan jo aloittamassa järjestämään (kotihoitoa tms.), vaikka kyselyssä selitetään selkeästi, että kysely on vain alustava tiedustelu. Sitä sai selitellä, usea oli innoissaan, että jos jotakin lisäpalvelua voisi järjestyä kenties. Työyhteisöön ei vaikutusta suuremmin ole tainnut olla.
 
 
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti